Campings rond de Oostenrijkse meren

08-2021  |  Oostenrijk

Wat is prettiger dan kamperen in de Alpen mét een mooi meer binnen handbereik? We zijn langs een aantal van de Oostenrijkse meren gereden, op zoek naar campings waar je na een bergwandeling je voeten in het frisse water kunt dompelen.

Plansee

Aan de noordgrens van Tirol, net over de grens met Duitsland ligt de Plansee: een mooi, langgerekt meer. En hoewel de echte hoge bergen meer in de zuidelijke helft van Oostenrijk liggen, zit je hier toch al aan alle kanten prachtig ingesloten door imposante bergwanden. Het meer is redelijk populair omdat je er op een paar plekken mooie strandjes hebt, waarvandaan mensen zwemmen, suppen, zeilen of kanoën.

bekijk op de kaart Er liggen twee campings bij de Plansee: Camping Seespitze en Camping Sennalpe. Camping Seespitze is een vrij eenvoudige, goed onderhouden terrassencamping met een gezellig terrasje en mooi uitzicht over het meer. De meeste plaatsen hebben dat uitzicht ook. Schaduw zul je zelf moeten meenemen. Een goede plek om een paar dagen te staan.

Camping Sennalpe is groter en luxer en ligt bij een fraai, ruim strand. Maar hier staan wel erg veel vaste (sta-)caravans waar je met je tent in mijn ogen er een beetje verloren bij staat.

Aachensee

Een stukje verder naar het oosten in Tirol ligt de Aachensee met het dorpje Pertisau. Hier liggen twee campings vlakbij het meer: het meest noordelijk ligt, vlak aan het water, Achensee Camping Schwarzenau en wat zuidelijker vind je Seecamping Wimmer. Beiden liggen ook vlakbij de doorgaande weg - daar is hier met de beperkte ruimte tussen bergen en water eigenlijk geen ontkomen aan.

bekijk op de kaart Beide campings zijn betrekkelijk klein en bij beiden wordt je vriendelijk ontvangen. Goed om te weten: van de twee ligt alleen Schwarzenau echt aan het water, vanaf Wimmer rol je niet zomaar uit je tent het meer in.

Een klein meertje: de Walchsee in Tirol

Ten noorden van Kitzbühl ligt het meertje de Walchsee, met maar één camping aan de oever ervan: Ferienpark Terrassencamping Südsee.

Zeller See

De Zeller See is een niet al te groot meer in Salzburg. Ook hier is de omgeving prachtig, zij het iets opener: het meer ligt wat minder strak tussen de hellingen dan de Plansee of Aachensee. Dichtbij het water vind je twee campings: Campingplatz Seecamp en Panorama Camp Zell Am See.

Aan de noordkant van het meer ligt Campingplatz Seecamp: een goed verzorgde camping met een volwaardig restaurant en winkel. Je komt hier niet zozeer voor opvallend mooie plaatsen - wat dat betreft is deze camping niet bijzonder. De troef van Seecamp is de ligging direct aan het water, met een eigen pier en een strand / boulevard, waar je vanaf de hele camping in een oogwenk bent.

Aan de zuidkant van het meer, ligt Panorama Camp Zell Am See. Deze camping is wat kleiner en eenvoudiger dan Seecamp. Al met al is het er wat gemoedelijker. Het terrein ligt verder weg van het water, maar er loopt een wandelpad van zo’n vijfhonderd meter vanaf de camping naar het meer. Ook hier is alles prima in orde, je moet het alleen stellen zonder restaurant of winkel. Maar daartegenover staat dat er een wat rustiger sfeer op de camping heerst.

Tristacher See

De Tristacher See in Tirol kun je makkelijk over het hoofd zien het is maar een heel klein meertje dat een beetje op zichzelf ligt, ver van bekende plekken als bijvoorbeeld de Wörthersee. Camping Seewiese is er de enige plek waar je kunt kamperen. Waarschijnlijk is het niet een plek waarvoor veel mensen speciaal uit Nederland komen rijden, maar als je toch in deze buurt een plek zoekt kunt je hier uitstekend terecht.

Let op: echt direct aan het water ligt de camping niet je zult gebruik moeten maken van het naastgelegen natuurlijke 'zwembad-in-het-meer', wat ook voor andere bezoekers toegankelijk is.

Kamperen boven de boomgrens

Boven de boomgrens, aan een klein stuwmeertje, ligt Camping Zeinissee. Klein en eenvoudig maar met een prachtige ligging.

Weissensee

Een mooi beeld van de Weissensee, de omgeving en alles wat er te doen is vind je op Naturpark Weissensee

De langgerekte Weissensee in Karinthië is in Nederland bekend van de Alternatieve Elfstedentocht die daar elk jaar in januari wordt gehouden. Maar ook in de zomer is het een mooie bestemming met erg veel wandelmogelijkheden in de omgeving, in bijvoorbeeld Naturpark Weissensee.

Aan de westkant van het langgerekte meer ligt Seecamping Weissensee, een eenvoudige maar ruim aangelegde terrassencamping. Vanaf veel plekken heb je prachtig uitzicht over het water en de omliggende bergen. De camping heeft zelf een keurig aangelegd strand met speelgelegenheid, en is een uitstekende plek om het wandelen te combineren met spelen op en bij het water.

Helemaal aan de andere kant ligt Camping Ronacher, diep weggestopt in de naaldbossen. Mocht je op de bonnefooi zijn en ‘even’ die andere camping willen checken: daarvoor moet je ruim zestig kilometer omrijden, waar je pakweg een uur mee bezig bent. Het is een op zichzelf netjes aangelegde camping, tegen het meer aan, maar bedenk wel dat deze plek in het Naturpark Weissensee ligt vrij ver weg van winkels en ander leven.

Wat dichterbij, tussen die twee campings in, op de zuidelijke oever, ligt dan nog Camping Knaller.

Seecamping WeissenseeSeecamping Weissensee

Ossiacher See

De overgang van de Weissensee naar de Ossiacher See (ook in Karinthië) is nogal groot. Zo stil als de eerste is, zo druk bezocht is de laatste. Er liggen dan ook vrij veel campings om het meer heen. En omdat het zo populair is worden de oevers ervan goed gebruikt, dus de campings liggen vaak min of meer ingeklemd tussen hotels en andere gelegenheden. Het is hier mooi, maar ‘afgelegen’ kent men hier niet.

Helemaal aan de westzijde ligt Campingbad Ossiacher See, een vrij grote camping. Verder langs de zuidoever heeft zich een heel rijtje campings genesteld, allemaal tegen het water aan.

Degene die daartussen vooral opvalt is Seecamping Bergdorf. Hier sta je tussen veel volwassen groen en onder oude bomen, grotendeels op mooi aangelegde terrassen (het supermarktje aan de voorkant van de camping doet eigenlijk geen recht aan het mooie terrein dat erachter schuilgaat). Voorzieningen zijn er voldoende. Ook de toegang tot het meer is uitstekend, zeker in combinatie met de speeltoestellen die er vlakbij staan. Het terrein ligt weliswaar vlak aan de weg, maar daar merkte ik uiteindelijk maar weinig van.

Ook aan het oostelijke uiteinde vind je wat campings, waarvan mij vooral camping Camping Kalkgruber opviel: een kleine en eenvoudige boerencamping. De doorgaande weg loopt er vrij dicht langs en de camping grenst niet direct aan het water. Daardoor is hij misschien niet ideaal voor kleinere kinderen, maar voor sommigen is dát juist weer een pluspunt. Als ik nog eens in de buurt ben ga ik er in elk geval zonder aarzelen opnieuw overnachten.

Ossiacher SeeOssiacher See

Faaker See

De Faaker See is een vrij klein maar behoorlijk toeristisch meer waar mensen graag komen om te zwemmen. Vooral de zuidoostelijke oever staat vol met restaurants, sup- en surfscholen, fietsverhuurders en meer van die dingen. Direct aan het water zijn daar onder de hoge naaldbomen twee campings te vinden. Camping Arneitz is de rijkst uitgeruste van de twee, met een restaurant, bar, allerlei evenementen en een flink uit de kluiten gewassen kinderspeelplaats. Direct ernaast ligt Strandcamping Anderwald: wat minder uitbundig uitgerust en kleiner. Beide campings hebben directe toegang tot het meer.

Faaker SeeFaaker See

Wörthersee

De Wörthersee is een van de bekendste meren van Oostenrijk. En het meest luxe. Het wordt ook wel de Rivièra van Oostenrijk genoemd en dat is eerlijk gezegd niet erg overdreven. De oevers zijn bezaaid met grote villa’s, luxe appartementencomplexen, gezondheidscentra en dingen achter hoge, ondoordringbare hekken - waarschijnlijk nog meer villa’s. Op de dag van aankomst landde ik middenin een stoet exclusieve sportauto’s die hun best deden zo langzaam mogelijk door het stadje te rijden en daarbij zoveel mogelijk te geluid te maken. Drommen mensen stond enthousiast foto’s te maken. Leuk om te zien, maar al met al niet echt een kampeeromgeving.

bekijk op de grote kaartAan het oostelijke uiteinde heb je Campingplatz Klagenfurt, vlak achter het Strand Bad. De enige andere kampeerplek is een voor deze omgeving opvallend eenvoudig kampeerterreintje, Camping Weisses Rösl. Het ligt een stukje hoger op de helling van de - toch al wat minder hoogdravende - zuidoever. Eigenlijk is het niet veel meer dan een sympathiek grasveld met een grindpad en wat caravans en tenten erop. Maar dat is juist een verademing in dit wel erg op luxe georiënteerde gebied.

Wörthersee © Tourismus Wörthersee

Keutschacher See

En stukje ten zuiden van de Wörthersee ligt, heel bescheiden, de Keutschacher See. Hier geen dure hotels of villa’s maar wel een handvol campings direct aan het water, waarvan drie (FKK) nudistencampings.

Millstätter See

Millstätter SeeMillstätter See

Ook de Millstätter See is een mooi meer, met prachtige fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving. In de zuidoostelijke hoek van het meer liggen drie campings vlakbij elkaar: Camping Brunner Am See, Seecamping Mößler en Campingpark Burgstaller. Ze lijken elkaar qua opzet niet erg veel te ontlopen, al is Brunner wel duidelijk degene met het meeste vertier (het is overigens ook de enige van de drie die niet direct aan de waterrand ligt). En alle drie liggen ze in een behoorlijk populair hoekje van het meer - heel erg rustig is het er niet.

Iets verderop aan dezelfde oever ligt Happy Camping Golser, waar het wat rustiger is. Deze camping is betrekkelijk eenvoudig, ligt er netjes bij én heeft eigen toegang tot het meer.

Camping Golse, Millstätter SeeCamping Golse, Millstätter See

Gevonden campings: 75

Ferienpark Terrassencamping Südsee, WalchseeDe exclusieve ligging, het fantastische uitzicht op de Walchsee en het imposante Kaisergebergte maken van onze Boutique camping een vakantieparadijs, waar u uw batterijen kunt opladen in harmonie met ... >>
 • toegang tot natuurwater
 • verhuur van huisjes
 • winkel(tje)
 • >>
Camping Seeblick, KramsachWelkom op de 5-sterrencamping aan de Reintaler See in Kramsach, Tirol! Camping Seeblick Toni verrukt al 50 jaar gasten van heinde en verre, is bekroond door tal van internationale campinggidsen, is li... >>
 • toegang tot natuurwater
 • verhuur van caravans, huisjes
 • restaurant
 • >>
Camping Am See, Obertraun am HallstätterseeCamping direct aan het meer van Hallstatt. We leven hier in het midden van een intact alpenlandschap, omringd door de romantische dorpjes, Hallstatt, Obertraun, Bad Goisern en Gosau, Alt Aussee, Grund... >>
 • speelgelegenheid
 • toegang tot natuurwater
 • bar
 • >>
Camping Morgenfurt, SteindorfOnze camping ligt in het hart van Karinthië, direct aan de prachtige Ossiacher See. In het midden van een fantastische achtergrond, wordt het omlijst door de Gerlitzen Alpe in het noorden (1.911 m) en... >>
 • speelgelegenheid
 • toegang tot natuurwater
 • bar
 • >>
Camping Müllerhof, Keutschach am SeeOnze naturistencamping Müllerhof biedt u drie prachtige toegangen tot het koele water van de Keutschach. In een ontspannen zomerse sfeer kunt u hier ontspannen - op het gazon en op de steiger. Terwijl... >>
 • speelgelegenheid
 • toegang tot natuurwater
 • verhuur van caravans, huisjes
 • winkel(tje)
 • restaurant
 • >>
 • naturisme
Camping Plörz, LandskronBeleef prachtige dagen - in een van de mooiste landschappen van Europa - direct aan de Ossiacher See! Door een familie gerund en zich gemakkelijk te voelen. Perfecte prijs / prestatie verhouding. Hond... >>
 • toegang tot natuurwater
 • >>
Camping Ronacher, StockenboiCamping, Appartementen & Restaurant direct aan de oostoever van de Weissensee! Een alpenmeer met drinkwaterkwaliteit wacht op u! Wij vervullen uw droomvakantie – ontspanning in één van de mooiste gebi... >>
 • toegang tot natuurwater
 • verhuur van huisjes
 • restaurant
 • >>
Camping Valentinitsch, KeutschachKamperen zoals in een prentenboek. Een camping - direct aan de Keutschacher See - met veel ruimte voor het hele gezin. Goed onderhouden sanitaire voorzieningen, mooie weideplaatsen, tuinterras, café-r... >>
 • toegang tot natuurwater
 • verhuur van huisjes
 • restaurant
 • >>
Fischerhof Glinzner, LierzbergDe camping Glinzner ligt direct aan het Afritzer-meer en biedt natuurlijke recreatie. Alle plaatsen liggen aan het meer en hebben directe toegang tot het meer. Het Afritzer meer heeft drinkwaterkwalit... >>
 • toegang tot natuurwater
 • restaurant, snacks, bar
 • >>

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen.