Een paar mooie campings in de Haut-Languedoc

In het zuiden van Frankrijk, halfweg tussen Toulouse en Montpellier, vind je het prachtige Parc naturel Régional du Haut-Languedoc, onderdeel van Hérault.

Het is een uitgestrekt, heuvelachtig gebied met een overvloed aan groen. De heuvels reiken soms tot boven twaalfhonderd meter, zoals de Roc du Montalet in het noorden. Uitgestrekte bossen, heidevelden, hoge uitkijkpunten, en water dat over de rotsen kabbelt vormen samen een gebied waar je heerlijk vakantie kunt vieren.

Er liggen talloze wandelpaden (waaronder de GR7) verspreid over het landschap. Kijk bijvoorbeeld even bij Monts & Lacs en Haut Languedoc voor meer informatie. Je vindt er ook de 'voie verte' Passa Païs. Deze autoloze fietsroute van zo'n 80 kilometer lengte, is aangelegd op een ongebruikte oude spoorlijn. Hij loopt langs de zuidoostgrens van Haut-Langedoc, van Mazamet tot Bédarieuz. Onderweg heb je prachtig uitzicht op de hoge heuvels aan de ene kant en het meer open landschap aan de andere kant: de lagergeleden streken van de Bas-Languedoc rond Béziers en Montagnac.

Rij je liever gewoon wat rond in de auto? De wegen slingeren zich mooi tussen de groene heuvels door en bijna elke weg is wel de moeite waard. Ben je in La Salvetat-sur-Agout in het centrum, vraag dan bij de toeristeninformatie bijvoorbeeld naar de Route des Lacs: een mooie route langs Lac de la Raviège, Lac de Lauzas en Lac du Saut de Vezoles. Onderweg kom je ook het charmante plaatsje Fraïsse-sur-Agout tegen.

Het zomerseizoen in de Haut-Languedoc is lang: in april kun je al genieten van lekker weer en in september weet de zomer vaak nog van geen wijken. Dat maakt dit gebied geschikt om buiten het hoogseizoen te bezoeken (al moet je er wel even voor rijden).

Campings

Overnachten wil je hier natuurlijk ook. De meeste campings in het gebied liggen rond de centrale meren, maar ook elders zijn wel plekken te vinden. We zijn eens gaan kijken en hebben er een paar voor je uitgelicht: Camping Le Plo en Camping Le Borio De Roque.

overzichtskaart

campings in dit gebied

Dat is te veel om te tonen.
zoom

Bekijk de enorme granieten, soms bizarre rotsblokken die je her en der vindt in het Sidobre-massief (website), ten oosten van de stad Castres.

Camping Le Plo

Dit is een uitgesproken elegante plek. De oprijlaan met de accueil precies midden aan het einde ervan, het glooiende gras en de grote oude bomen: alles samen maakt het tot een parkachtige omgeving waar je direct je tent wilt opzetten.

De camping is met zorg aangelegd, goed onderhouden en niet groot; er zijn ongeveer zestig plaatsen en er is niet één mobilhome te vinden. De huuraccommodaties die er wel zijn passen mooi in de omgeving; een paar De Waard-tenten, een safaritent en enkele mooie houten huisjes bovenaan het terrein. Het is er simpelweg goed vertoeven. De (Nederlandse) eigenaren zijn bovendien uitgesproken vriendelijk en toeschietelijk.

Voor gezinnen met kleine kinderen is deze camping zeker geschikt. Er is een zwembad, speelgelegenheid en er zijn barbeque-avonden waar de kinderen zich met marshmallows rond het kampvuur kunnen verzamelen. Het terrein is bovendien behoorlijk overzichtelijk - ook prettig als je met kleine kinderen op vakantie bent.

Je vindt Camping Le Plo aan de westkant van Parc naturel régional Haut-Languedoc, dichtbij het Sidobre-massief (bekend van de rondslingerende enorme granietblokken). De meren van de Haut-Languedoc en plaatsjes als Fraisse-sur-Agout zijn allemaal op comfortabele rij-afstand te vinden.

Camping Le Plo, Haut-Langedoc
Camping Le Plo, Haut-Langedoc
Camping Le Plo, Haut-Langedoc
Camping Le Plo, Haut-Langedoc
Camping Le Plo, Haut-Langedoc
Camping Le Plo, Haut-Langedoc

Kijk zeker ook even bij Camping Goudal. Je vindt deze karakteristieke camping centraal gelegen in het gebied: vlakbij de grotere meren en het stadje La Salvetat-sur-Agout.

Camping Le Borio de Roque

Nog een prachtige plek is Camping Le Borio De Roque. Een kleine camping (pakweg vijfentwintig plaatsen), genesteld tussen het groen in het zuidelijke gedeelte van het het Parc naturel régional du Haute-Languedoc. Vlakbij ligt Saint-Pons-de-Thomière (waar ook het bezoekerscentrum van het park staat).

Je moet even moeite doen om deze plek te bereiken: vanaf de doorgaande weg is het ruim een kilometer over onverharde weg, mét wat kuilen en keien. Maar laat je daardoor niet weerhouden, want de camping is het waard. Gewoon rustig rijden en je komt moeiteloos op bestemming. (Wel even goed om te weten: campers mogen hier niet komen.)

Het terrein is grotendeels op terrassen aangelegd, met veel groen, waardoor de plekken privacy en schaduw hebben. Op de hogere terrassen staan een paar mooie, solide canvas tenten (mede door de eigenaar zelf gemaakt - behalve camping is dit ook een houtbedrijf). Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Centraal op het terrein ligt het karakteristieke oude hoofdgebouw: een bar, terras, woning en enkele kleine gites, al lang geleden opgetrokken uit natuursteen. De klimop, veel bloemen en oude bomen maken het af: dit is een heerlijke plek voor een luie middag.

Als je genoeg geluierd hebt is in de omgeving van alles doen: wandelen, klimmen, mountainbiken, canyoning en meer. Le Borio werkt samen met specialisten uit de omgeving die je daarbij kunnen begeleiden. De eigenaar, Berend-Jan, is vriendelijk en zal je graag op weg helpen.

Na een inspannende dag duik je in het zwembad op de camping en kun je geregeld terecht voor een pizza. Er is speelgelegenheid en naast de camping kabbelt een klein beekje, waar jonge kinderen prima kunnen spelen. Al met al een uitstekende plek voor een vakantie in zuidelijk Frankrijk.

Camping Le Borio De Roque, Haut-Langedoc
Camping Le Borio De Roque, Haut-Langedoc
Camping Le Borio De Roque, Haut-Langedoc
Camping Le Borio De Roque, Haut-Langedoc

Campings:

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen.

Geef ook je mening

De Pyreneeën

De Pyreneeën: een indrukwekkend, ongerept gebergte. Maar.. te ver weg voor een kampeervakantie?