Tips en handige kampeerspullen

02-2022  |  Frankrijk

Tips én handige, soms onmisbare spullen voor als je gaat kamperen.

Installeren

Zorg dat je nog ruim voldoende daglicht over hebt als je je tent gaat opzetten. Dat is prettiger voor de andere kampeerders, maar zéker handiger dan hannesen met haringen bij een zaklamp of de stadslichten van de auto. Het lijkt zo'n open deur, maar het is ons al overkomen dat de lengte van de reis tegenviel en 's avonds laat de tent nog moest worden opgezet - geen aanrader.

Let even op waar je staat

Je bent lang niet altijd vrij in je keuze van een plek op een camping, maar als je toch wat speling hebt let dan op: hoe beweegt de zon? Wil je ochtendzon en avondschaduw of juist niet? Sta je niet te dicht bij het zwembad, speeltuin of toiletten? Wil je aan de rivier staan, hou er rekening mee dat daar juist vaak de meeste muggen rondzwerven. Is er een heersende wind en wil je dan misschien de achterkant van je tent die kant op laten wijzen? Sta je niet onderaan een verhoging in het terrein en loop je de kans dat tijdens een flinke regenbui het water onder de tent door stroomt?

Controleer voor je de tent opzet dat er geen kiezels of stukken boomtak in het gras verstopt liggen. Je ziet ze makkelijk over het hoofd, maar als je er eenmaal op ligt zijn ze allesbehalve onopvallend. En als de tent eenmaal staat is het vaak veel gedoe om ze alsnog weg te halen.

Hou de ritsen van je tent altijd dicht, dan hoef je 's nachts nooit op zoek naar muggen. Hou ze ook dicht wanneer je je tent opzet, ook dan komen makkelijk insecten binnen.

Verlichting

Onder wildkampeerders is het een onmisbaar ding: zo'n lampje met en band om je hoofd gebonden. Sommige mensen vinden het wat overdreven, maar geloof me: zéker als je in een kleine tent 's avonds nog naar van alles op zoekt bent, of bijvoorbeeld je tent in de schemering of duisternis nog moet opzetten, dat is zo'n lampje op je hoofd vreselijk handig. Of zorg op zijn minst voor een (led)lamp die je in de tent kunt ophangen - veel handiger dan een zaklamp die je moet vasthouden.

Niet duur: Bo-Camp

Een vaak verkochte lamp is een model van Bo-Camp, een merk dat over het algemeen goed gewaardeerd wordt: de Regulus ledlamp. Je kunt hem zowel neerzetten als ophangen en hij heeft een mooi simpel ontwerp. De lichtsterkte is instelbaar, en daarmee heb je ook wat invloed op de levensduur van de batterijen. Bovendien is hij ronduit betaalbaar, echt een lampje waar je er misschien een paar van koopt zodat ook de kinderen hem mee kunnen nemen in hun tent.

Robuust en oplaadbaar: Camp-Gear

Ook populair, maar robuuster uitgevoerd en dus ook duidelijk duurder, is de tafellantaarn van Camp-gear (met ingebouwd kompasje - handig om te hebben als je 's avonds aan de wandel bent? Of als je wilt weten naar welke windstreek je kruiswoordpuzzel op de kampeertafel wijst? Hoe dan ook, een leuk detail). In tegenstelling tot de Bo-Camp heeft deze lamp geen batterijen maar een ingebouwde Li-Ion-accu. Die kun je zelf opladen (via USB of netstroom) en hij geeft aanzienlijk meer én langer licht.

Handig erbij: hoofdlamp

Bij een hoofdlamp denk je misschien aan een outdoorfanaat die tijdens bergtochten zonder een felle lamp op het hoofd de weg zou kwijtraken. Kan. Maar zo'n ding is ook handig (en leuk voor kinderen) als je 's nachts je haringen moet controleren of gewoon naar het toilet moet. Of 's avonds laat op bestemming aankomt en de tent moet opzetten in het donker. Vandaar onze tip om ergens in je bagage een bescheiden hoofdlampje te hebben, bijvoorbeeld zoals deze van Petzel of een stoere van het Nederlandse King Mungo. Zoek je een echt goedkope, dan kun je nog kijken naar deze hoofdlamp van Hofftech, voor minder dan een tientje.

Gezinstenten vergeleken Op zoek naar een betaalbare gezinstent? We hebben een bijna twintig tenten van minder dan 500 euro voor je op een rij gezet.

Eten en drinken

Klassieker: jerrycan

Als kind liep je er al mee te zeulen en nog steeds hebben de meeste kampeerders er eentje nodig: een jerrycan. Deze Eda Water jerrycan is voor het gemak voorzien van een kraantje. Je kunt hem krijgen in verschillende maten: 10, 20 en 35 liter.

Opvouwbare jerrycan

Wil je graag wat ruimte besparen, kijk dan eens naar opvouwbare jerrycans. Die nemen leeg zo goed als geen plek in. Je kunt er eentje kopen van bijvoorbeeld Bo-Camp, met 10 liter inhoud. Let wel even op dat ze goed afsluiten: sommige jerrycans zijn niet echt luchtdicht waardoor ze vanzelf langzaam weer vollopen wanneer je ze opgevouwen inpakt. Dat kan onhandig zijn.

Koelbox

Zo vanzelfsprekend dat we hem bijna niet durven te noemen. Maar omdat we ook een tijdlang zonder op vakantie zijn gegaan en dus weten hoe onhandig dat is: neem een koelbox mee. Zoals deze van Bo-Camp. Hij is niet elektrisch, maar wel lekker compact en dus makkelijk mee te nemen.
Als je wél een elektrische wilt hebben zul je meer moeten uitgeven en heb je een zwaarder apparaat om mee te nemen. Zoals deze van Travellife, waarmee je dingen echt wat langer kunt bewaren. Al kun je het nog niet vergelijken met een echte koelkast: elektrische koelboxen garanderen vaak alleen een temperatuur die een bepaald aantal graden onder de buitentemperatuur ligt. Als het buiten erg warm wordt kun je bederflijke waren dus minder lang bewaren.

Koken op een camping

Je zult onze tips echt niet nodig hebben om aan een kookset te denken. Maar dit is wel een opvallend leuk setje: erg compact en licht, en het ziet er ook nog leuk uit: de Bo-Camp Explorer pannenset.

Espresso voor je tent

Je kunt op je kampeervakantie natuurlijk je koffiezetapparaat meenemen. Persoonlijk neem ik graag ons mokkapotje (zo'n hoekig dingetje dat elke Portugees of Italiaan in huis heeft) mee. Maar misschien wil jij gewoon je kopje espresso 's ochtends drinken. Dat kan met een Wacaco Minipresso. Het is een handzaam apparaatje waarmee je naar het schijnt heel behoorlijke espresso kunt maken.

Afwassen

Je bespaart er ruimte mee en het is erg handig in het gebruik: een opvouwbare (af)wasbak. Bijvoorbeeld van Bo-Camp kun je er eentje kopen, van 12 liter. Of een kleinere (5 liter), maar robuuster uitgevoerd van Ortlieb. Beiden absoluut het overwegen waard. (Overigens bestaat van het merk Coleman ook een versie met dubbele bak: Coleman Folding Double Wash Basin, maar die is in Nederland minder goed te krijgen.)

Slapen

Koude nachten in de tent

Stop je kleren onderin je slaapzak als je gaat slapen, dan blijven ze droog en warm. Rol overdag je slaapzak met nachtgoed erin op, dat voorkomt dat het 's avonds klam aanvoelt.

Oordopjes

Zelfs als iedereen op een camping zich 's avonds voorbeeldig gedraagt, kun je de pech hebben naast iemand te staan die snurkt. En als je ooit een deel van de nacht daar onvrijwillig naar hebt liggen luisteren, dan weet je dat dat geen pretje is. Een paar oordopjes doen dan wonderen, zéker als je er ook nog muziek op hebt staan. Zorg wel dat ze van een model zijn dat ook nog comfortabel is wanneer je ermee ligt.

Bespaar niet op slaapzak en -mat

Zorg ervoor dat je lekker slaapt, zonder een pijnlijke rug en zonder te koud of te warm te zijn. Daarvoor is het echt een aanrader om een goeie slaapmat en slaapzak te hebben. Moet alles in je rugzak, dan zul je voor een bescheiden matje kiezen. Maar heb je de luxe van een kofferbak of dakdrager, overweeg dan een van de dikkere 'luxe' modellen slaapmatten die tegenwoordig te krijgen zijn.

Niks vergeten?

Nu we het toch over kampeerspullen hebben: kijk ook even bij onze zustersite Samoon.nl. Daar beantwoord je een paar vragen over je reis (waarheen, welk seizoen, met hoeveel mensen, dat soort dingen) en je krijgt een inpaklijst op maat gemaakt voor jou en je reisgenoten.

En dan deze dingen nog

Tarp

Een tarp, ook wel schaduwdoek genoemd, neemt niet veel ruimte in maar is verschrikkelijk handig bij zon én regen. Vooral wanneer je met een tent kampeert kan zo'n tarp een uitkomst zijn, bijvoorbeeld als het regent en je die avond nog wilt koken. Of wanneer je na een lange warme dag de zon even zat bent. Er zijn genoeg campings te vinden waar lang niet elke plek onder de bomen ligt - dan ben je blij als je wat eigen schaduw bij je hebt.

Extra scheerlijnen

Neem altijd wat extra scheerlijn mee. Scheerlijnen vervangen is weliswaar niet vaak nodig want het slijt maar langzaam en gaat eigenlijk zelden stuk. Maar het neemt nauwelijks extra ruimte in en er komt altijd een keer een moment dat je goed het kunt gebruiken.

Graven

Wel eens midden in de nacht wakker geworden van een nat grondzeil? Overvallen door een flinke regenbui of na een paar dagen regen het water richting zien tent stromen? Ik wel. En ik heb ook al meerdere geultjes staan graven, op de meest ongelukkige momenten. Maak het jezelf dan iets makkelijker door een (opvouwbaar) schepje mee te nemen.

Stevige haringen: rotspennen

De haringen die bij je tent worden geleverd zijn vaak aan de lichte kant. Vooral bij kleinere tenten zijn dat vaak aluminium pinnetjes die je niet zomaar elk type bodem in timmert. Neem daarom, als je het gewicht kunt hebben, altijd een handvol stevige 'rotspennen' mee. Al zijn het er maar vier, als aanvulling op de gewone haringen. Die spijkers gaan bijna overal dwars doorheen, kosten weinig en zorgen dat je tent ook in harde wind goed blijft staan.

Zorg ook dat je haringen niet ver boven de grond uitsteken, daar kun je je tenen flink aan bezeren. Liggen er redelijk forse keien in de buurt? Leg die dan strak tegen het uitstekende deel aan; je ziet de haringen beter en als iemand zich stoot is de kans op een snee een stuk kleiner.

Nieuwe spullen gekocht?

Pak ze dan niet pas op bestemming uit. Zeker een tent niet. Check vooraf of alles compleet is en mocht je inderdaad een nieuwe tent hebben gekocht, zet die dan een keertje op voor je vertrekt. Dan weet je zeker dat je het een beetje beheerst en de handleiding niet ter plekke in je gezicht hoeft te waaien.

Heb je tips?

Zijn er dingen voor een kampeervakantie die je anderen zou aanraden? Laat het ons weten!

Als je klikt op een link bij een van de spullen op deze pagina en iets zou kopen, krijgen we een klein percentage van de opbrengst. Jij betaalt er niet meer door.

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen.

Geef ook je mening

Frankrijk is nog altijd het beste land om te kamperen.