Rustige campings in de Ardèche

Frankrijk

Het zit er dik in dat je bij de naam Ardèche vooral denkt aan de Gorges de l’Ardèche, de indrukwekkende kloof in het zuiden van het gebied, waar ook de beroemde Pont d’Arc ligt.

Maar op zoek naar een paar mooie campings ben ik dit jaar begonnen in het noorden van het gebied, want ook daar is het prachtig. De heuvels zijn groen, er stromen riviertjes over de rotsen en je kunt er goed wandelen. Vanuit het noorden ben ik over de fraaie wegen naar het zuiden geslingerd, tot aan Saint-Martin-d'Ardèche.

Onderweg vielen zeven campings me op, vooral de rustige en betrekkelijk kleine, dat heeft nou eenmaal mijn voorkeur. Dat zijn degene die je hieronder terugvindt, hopelijk helpt het je bij het maken van je keuze.

Tip

Nog snel twee tips: probeer een schaduwplek te krijgen want de zon kan hier erg sterk zijn, en neem strandschoenen mee want zandstranden langs de rivier zijn schaars; meestal moet je het doen met keien.

Camping Le Viaduc **
Plaatsen: 45

Camping Le Viaduc vind je in:

Le Banchet Arlebosc
Ardèche
+33475067449
Camping Le Viaduc (sinds 2017 nieuwe eigenaren) ligt in het noorden van de Ardeche, diep verscholen in het groen, onderin de vallei van de rivier de Doux. De rivier loopt prachtig in een bocht om de camping heen en je hebt op meerdere plekken directe toegang tot de rivier, met goede speelgelegenheid op de strandjes en in de rivier zelf. Zwemmen en dammen bouwen doe je er bijna als vanzelf. De omgeving is erg rustig: verkeer hoor je niet. De enige weg in de directe omgeving is de toegangsweg naar de camping zelf. Er zijn geen duidelijk afgebakende plekken, maar de camping is mooi aangelegd: ruim en er staat veel groen, dus er is gelegenheid genoeg voor een mooie plek voor jezelf. Onder de bomen vind je de nodige schaduw en ‘s avonds verdwijnt de zon vrij snel achter de heuvel zodat de camping kan afkoelen. Bovenaan de camping ligt het kleine restaurantje met een terras dat uitkijkt over de rivier. Naast vrije staanplaatsen zijn er hutten en tenten zijn te huur, waaronder ook yurts, eventueel compleet met ontbijt en diner.
Bastier
Plaatsen: 12

Bastier vind je in:

Ardèche
+33475294245
Iets zuidelijker dan Le Viaduc ligt de innemende boerencamping Bastier, in handen van Nederlandse eigenaren. Het is een kleine, eenvoudige camping met maar 12 plaatsen en enkele huuraccommodaties: je kunt er een yurt huren of gebruik maken van de mooi opgeknapte gite. De plekken liggen ver uit elkaar en hebben vaak een weids uitzicht over het dal. Bastier ligt op een mooie helling boven het dal, dichtbij Saint-Julien-Labrousse, waar je voor kleine boodschappen terecht kunt. De troeven van de camping zijn rust en ruimte. Bastien is goed geschikt voor wandelaars, er zijn uitstekende wandelmogelijkheden in de omgeving. Honden zijn toegestaan en je wordt bij aankomst enthousiast begroet door de vier honden van de camping zelf (een charmant clubje ongeregeld). Overigens heb je ondanks de eenvoud ‘s ochtends wél een broodservice. Oh, en als je kinderen hebt mogen ze ‘s ochtends de geit melken.
Camping le Massiol
Plaatsen: 10

Camping le Massiol vind je in:

Ardèche
+33475871004
Even ten noorden van Aubenas, bij het gehuchtje Saint-Michel-de-Boulogne, ligt Le Massiol, een eenvoudige boerencamping. Mooi aangelegd, met terrassen tussen de kersenbomen. Je hebt er een fraai uitzicht over het dal en de ruïnes van het Château de Boulogne. Is er veel te doen? Nee: er is geen zwembad en geen speeltuin, geen bar of animatie. Volgens mij ideaal voor wandelaars of misschien een gezin met peuters. Het sanitair is erg eenvoudig en klein, maar er wordt gewerkt aan wat uitbreiding. Boodschappen zul je al snel willen doen in Aubenas (op pakweg een halfuur rijden), of het kleinere Vessaux. Al met al iets voor mensen die houden van eenvoud en best even zonder wi-fi kunnen.
Camping Domaine De Chadeyron ****
Plaatsen: 50

Camping Domaine De Chadeyron vind je in:

Ardèche
+33475880481
Domaine de Chadeyron is in handen van een vriendelijke, goedlachse Nederlandse eigenaar die al sinds zijn jeugd in de Ardèche woont. De camping ligt hoog op de heuvels even ten noorden van Vallon-Pont-d’Arc: niet in het drukste deel nabij de rivier, maar wel met alle bezienswaardigheden comfortabel binnen handbereik. De camping is goed verzorgd en mooi aangelegd, gedrapeerd over het heuvelachtige terrein, waar de natuurstenen muren van de terrassen zorgvuldig om de eeuwenoude eiken heen zijn gebouwd. Er is een mooi zwembad naast de camping aangelegd, met vrij uitzicht over de vallei. Aardig detail: speeltoestellen heeft het zwembad ook, maar die zijn naast en onder het zwembad aangelegd, zodat de kinderen kunnen spelen, maar het jouw uitzicht vanaf de ligstoel niet in de weg zit.
Camping Les Silhols **
Plaatsen: 29

Camping Les Silhols vind je in:

Ardèche
+33475875064
Camping Les Silhols ligt niet ver van Domaine de Chadeyron, is eenvoudiger van opzet en kleiner, maar zeker ook de moeite van het overwegen waard. Het is een vlak terrein, royaal van groen voorzien. Ik sprak er een uiterst vriendelijke, ontspannen eigenaar. Ondanks de relatieve eenvoud vind je er wel een zwembad; niet groot maar mooi aangelegd en goed onderhouden. Langs de rand van de camping staat een rijtje mobil-homes, maar die staan er goed verzorgd bij en domineren het beeld absoluut niet. Je hebt hier het voordeel van een rustige plek, ver van de drukte en tegelijkertijd mooi centraal gelegen in de zuidelijke Ardèche, met de belangrijkste trekpleisters binnen handbereik.
Camping Le Mas De La Source ***
Plaatsen: 30

Camping Le Mas De La Source vind je in:

Les Trouillères Sampzon
Ardèche
+33475396798
Le Mas de la Source ligt middenin een van de drukste kampeergebieden binnen de Ardèche. Dit is waar je de luxe campings met alles erop-en-eraan vindt. Als je bijvoorbeeld vanaf Ruoms komt rijden en de brug over de Ardèche richting Sampzon oversteekt, waan je jezelf even in een enorm vakantiedorp. En dat ben je eigenlijk ook. Maar rij dan nog een stukje door over het schiereiland gevormd door de bocht in de rivier en je laat snel de drukte achter je. Daar vind je Camping Le Mas de la Source, op zijn eigen beschutte plekje aan de rivier. Met pakweg dertig plaatsen is de camping niet groot, maar voorzien van een terras, wat speelgelegenheid, een prima zwembad én uitstekende toegang tot de rivier. Het rivierstrandje ligt er fraai bij in een parkachtige omgeving. De eigenaresse is vriendelijk en straalt gastvrijheid uit. De plekken zijn niet enorm, maar schaduwrijk en goed afgebakend door royaal groen.
Camping Des Grottes
Plaatsen: 30

Camping Des Grottes vind je in:

La Grosse Pierre Bidon
Ardèche
+33562418744
Camping des Grottes ligt op een prachtige plek in de Gorges de l’Ardèche. Maar het is een buitenbeentje, iets voor de liefhebbers, voor degenen zonder caravan, met een voorkeur voor een beetje Spartaans en in het bezit van goede autobanden. Vanaf de doorgaande weg door de Gorges neem je een klein, vrij steil en flink stenig weggetje naar beneden tot je vlakbij de oever van de Ardèche bent. Daar parkeer je je auto buiten de camping en breng al je spullen te voet naar je plek. De plekken - onder de bomen - zijn soms vlak, soms niet. Je moet een eind lopen naar de toiletten. Er is geen stroom en geen warm water. Maar je bent wel op een uitzonderlijke plek. En je hebt een barretje met gezellig terrasje bovenaan de camping, waar de gasten die ik er sprak uiterst ontspannen en tevreden overkomen. En je hebt vrij toegang tot een prachtig strand aan de rivier (het strand is wel openbaar dus kanoërs zullen er vast stoppen voor een drankje op het terras). En... nou ja, misschien moet je het zelf gewoon eens proberen.
Camping le Relais des Brison **
Plaatsen: 49

Camping le Relais des Brison vind je in:

Relais des Brison Beaumont
Ardèche
+33671388935
Ver achter in het dal van de Baume, tussen het weelderige groen en vlakbij de rivier, ligt camping Le Relais des Brison. De camping is eenvoudig: er is een barretje, sanitair en een barbecue en dat is het zo ongeveer. Je zult het zonder zwembad moeten doen. Maar wie maalt daarom als je een prachtige rivier vlakbij hebt? Je moet weliswaar een klein weggetje oversteken om er te komen, maar daar rijdt zelden een auto, en eenmaal bij de rivier heb je een prettig, vlak terrein met de nodige schaduw, langs het kabbelende water. De weg ernaartoe vanaf Joyeuse is overigens ook prachtig, ik zou met plezier elke dag op en neer gaan voor de boodschappen, om nog eens door de groene hellingen en steile rotswanden langs de rivier te kunnen rijden. De camping is met mooie terrassen tegen de heuvel aangelegd. Helemaal bovenaan staat een handvol mobil-homes en daar zou het misschien net iets mooier kunnen zijn, maar regel voor jezelf een van de schaduwrijke plekken in het lagere deel en je zit helemaal goed.

Kijk ook eens naar:

Veel zon, de imposante Gorges de l'Ardèche, mooie dorpjes en natuurlijk de beroemde rotsboog.
Zoek de eenvoud en rust op van de klassieke, kleine Franse camping.
Ruim tweehonderd campings in een van de populairste gebieden van Frankrijk.
In de Drôme zijn een paar heerlijke, rustige campings vinden.
Camping Domaine De Chadeyron ****
Camping Domaine De Chadeyron, Vallon Pont D'Arc
Familiecamping van 50 plaatsen. Vier sterren, zwembad, gezellige animatie, winkeltje, restaurantje. De camping is op een domein van 43 hektaren in de zuid Ardè (...)   meer info
Camping le Relais des Brison **
Camping le Relais des Brison, Beaumont
Gelegen in het zuiden van de Ardeche, aan een beschermde rivier. Een goed kwalitatief leven staat hier hoog in het vaandel. Wij hopen u er deel van uit te kunn (...)   meer info
Camping Le Viaduc **
Camping Le Viaduc, Arlebosc
Ontdek Camping Le Viaduc, gelegen aan de rand van de Doux. In het hart van een schiereiland gevormd door een grote lus van de rivier, biedt de site een ongerep (...)   meer info