FR

Campings rond de Franse meren

kaart
07-2020  |  Frankrijk

Wil je graag in de buurt van natuurwater kamperen, maar liever niet aan de zeekust? Zet je tent of caravan dan eens aan de oever van een meer. We hebben een aantal van de grotere Franse meren en de omliggende campings voor je op een rijtje gezet.

Het koele water altijd dichtbij

Meer van Annecy

Misschien wel het bekendste Franse meer onder Nederlandse toeristen is het meer van Annecy. Niet zo vreemd, want het ligt in een prachtige omgeving waar veel te doen is, met natuurlijk het uiterst elegante stadje Annecy als de begrijpelijke trekpleister. Je kunt er ronddolen door de oude straten, gezellig koffie drinken aan de Quai de l’Ille langs de oever van Le Thiou, het riviertje dat dwars door de stad loopt of flaneren door het park aan het meer. Fraaie rondvaarten over het meer zijn in Annecy te boeken. De ligging van het meer is ook gunstig ten opzichte van de Alpen.

bekijk op de kaartRond het meer heb je een ruime keuze aan campings. De meeste daarvan vind je aan de west- en zuidkant van het meer, rond Saint Jorioz en Bout-du-Lac. Je kunt kiezen voor uitgesproken rustige kleine campings, maar als je liever een wat grotere, luxere camping hebt dan is dat ook mogelijk. Sommige campings hebben een eigen strand aan het meer, zoals bijvoorbeeld Camping Au Coeur Du Lac en Camping Le Lac Bleu. Ook in de directe omgeving van Annecy en binnen de bebouwde kom vind je een aantal campings.

Meer van Annecy Meer van Annecy

Lac du Bourget

Het meer van Bourget is het grootste natuurlijke meer van Frankrijk. De belangrijkste plaats aan de oever van het meer is Aix-les-Bains. Aan de zuidover ligt de tweede belangrijkste plaats: Bourget-du-Lac. In Aix-les-Bains vind je het Aquarium du Lac du Bourget. Niet erg groot, maar het ligt mooi aan de oever van het water en is een bezoekje wel waard. Aansluitend is het fraai wandelen over de promenade langs het meer.

op de kaartAan de overzijde van Aix-les-Bains ligt het klooster Abbaye d'Hautecombe. Gesticht in de 12e eeuw en erg imposant, zowel door de gebouwen zelf als door de ligging pal aan het meer. Er zijn rondleidingen en een klein restaurant ontbreekt niet. Langs de westelijke oever van het meer loopt ook een mooie auto- en fietsroute, met mooie uitzichten over het meer. Campings vind je vooral aan de oostkant van het meer, de meeste niet al te groot. Aan de westzijde zijn er ook enkele, waarvan Camping Les Lacs - iets verder weg, aan een klein meertje bij Saint-Jean-de-Chevelu - vrij populair is onder Nederlanders.

Lac d'Aiguebelette

bekijk op de kaart Een stukje ten zuiden van het Lac de Bourget vind je het kleinere maar fraaie Lac d'Aiguebelette, een van de grotere natuurlijke meren van Frankrijk. Het meer is beschermd natuurgebied, dus je zult er geen motorboten zien. Omdat er meerdere warmwaterbronnen in het meer zijn, heeft het water altijd een relatief hoge temperatuur. Rond het meer liggen twaalf campings, met name aan de west- en zuidoever.
Zie bijvoorbeeld Camping Les Peupliers, in Lepin Le Lac.

Lac d'Aiguebelette Lac d'Aiguebelette

Meer van Genève (Lac Leman)

Lac Leman kennen we in Nederland als het Frans-Zwitserse meer van Genève. De grootste Franse plaats aan het meer is Thonon-les-Bains, het toeristische centrum van deze Frans ‘kuststreek’. Niet ver naar het oosten vind je het charmante Evian Les Bains (inderdaad, van het mineraalwater). Ten zuiden van het meer heb je goed toegang tot de Haute-Savoie.

bekijk op de kaart Aan het Franse deel van de oevers van het meer (het grootste deel ligt in Zwitserland) vind je ruim twintig campings. Je hebt de keus uit hele kleintjes (bijvoorbeeld Camping Le Lac in Anthy Sur Leman, 23 plaatsen of Camping Pre Bandaz, wat verwijderd van het meer in Saint Paul en Chablais, 25 plaatsen) of behoorlijk grote campings (bijvoorbeeld Camping de la Pinede, Excenevex, 450 plaatsen en eigen strand).

Lac de Serre-Poncon

Een ruim aanbod van campings vind je rond het Lac de Serre-Poncon, het grote stuwmeer bij Embrun in de Haute-Alpes. Het meer mag dan kunstmatig zijn, het biedt niettemin samen met de omliggende bergen een prachtig decor voor waterrecreatie. Vanuit het gebied heb je goed toegang tot een aantal bezienswaardigheden in de omgeving, zoals (vlakbij) de twaalfde-eeuwse Abbaye de Boscodon en (iets verder weg) het Parc National des Ecrins.

bekijk op de kaartEr zijn een kleine dertig camping aan of nabij het meer te vinden, waarvan het grootste deel ligt aan de zuidoever en rond het oeroude stadje Embrun. Direct aan het water liggen bijvoorbeeld Camping Les Eygoires, Camping Le Nautic, Camping Le Roustou en Camping La Garenne. Iets verder van het meer verwijderd vind je ook een aantal, meestal de wat kleinere, campings.

Lac de Sainte Croix

Op de grens van de Alpes-de-Haute-Provence en Var ligt het stuwmeer Lac de Sainte Croix. Het meer de toegangspoort tot de adembenemende Gorges du Verdon, waar je schitterend kunt kanoën, raften, mountainbiken, klimmen, wandelen of gewoon een autoritje maken langs de steile wanden van de kloof. Omdat de kwaliteit van deze plek nogal wat toeristen aantrekt zijn rondom het meer ongeveer vijftien (soms vrij forse) campings te vinden.

bekijk op de kaart Kijk bijvoorbeeld eens bij Camping Aux Vallons (Bauduen), Camping Le Clos De Barbey (Bauduen), Camping Les Truffières (Sainte Croix du Verdon) of Camping Saint-Jean (Moustiers Sainte Marie).

Lac d’Esparron

Niet ver verwijderd van het Lac de Sainte Croix ligt het Lac d’Esparron. Het Lac d’Esparron is eveneens een stuwmeer, maar kleiner en omdat het niet pal tegen de Gorges du Verdon aan ligt, trekt het wat minder toeristen. De omgeving is er evenwel prachtig, dus als je juist een wat rustiger bestemming zoekt, dan is dit meer misschien wel de moeite van het bekijken waard.

op de kaart De campings bij het meer zijn vaak niet zo groot (Camping du Lac is met 230 plaatsen met afstand de grootste), en min of meer geconcentreerd rond het dorp Esparron de Verdon.

Lac Chambon

op de kaart Middenin de Auvergne ligt het Lac Chambon, bescheiden van omvang maar populair bij watersporters. In de omgeving van het meer vind je acht campings, waarvan twee direct aan het meer liggen: Camping La Plage aan de zuidoostkant en de wat luxere Camping Le Pré Bas aan het noordwestkant. Een beetje afzijdig, maar wél voorzien van een eigen klein meertje met strand en een zwembad, ligt Camping La Ribeyre. In de buurt ligt ook Murol, een aardig klein plaatsje met een imposante burgt. Op minder dan een uur rijden ligt Clermont-Ferrand, de bruisende hoofdstad van de Auvergne.

Lac d’Aydat

op de kaart Lac d’Aydat is relatief klein maar het is niettemin het grootste natuurlijke meer van de Auvergne. Rond het meer vind een handjevol campings, waarvan er één direct aan het meer ligt: Camping du Lac d'Aydat, met drie sterren en pakweg 150 plaatsen.

Lac de Longemer en Gérardmer

op de kaart In de Vogezen (Lotharingen) vind je twee relatief kleine meren bijelkaar: Lac de Longemer en Lac de Gérardmer. Met name de eerste is duidelijk op het toerisme gericht. De omgeving is groen en bosrijk, en leent zich goed om te wandelen, fietsen of kanoën. Er bevinden zich tien camping rond het meer.
Het Lac de Gérardmer - iets westelijker gelegen - is wat minder nadrukkelijk aanwezig, maar ook daar vind je nog enkele campings in de buurt.

Lac de Pareloup en Lac de Pont-de-Salars

In het département Aveyron vind je, niet ver van elkaar, het Lac de Pareloup en Lac de Pont-de-Salars. Aan beide meren liggen enkele campings. Langs de oevers van Lac de Pont-de-Salars liggen twee, behoorlijk luxueuze campings. Maar vooral het Lac de Pareloup heeft een ruim aanbod aan kampeerplaatsen en veel gelegenheid voor waterrecreatie.
Veruit de meeste campings liggen aan de rand van het meer en hebben hun eigen strand.

Lac de Vouglans, Chalain, Le Grand Lac en Lac de Coiselet

op de kaart In de Jura, een prachtig gebied dat helaas nog weleens wordt vergeten naast het landschappelijke spektakel dat de Alpen bieden, vind je een aantal prachtige meren met goeie campings eromheen.

Lac du Der

op de kaartHet Lac du Der ligt vrij ver noordelijk in Frankrijk en zal daarom Nederlandse toeristen misschien niet direct aanspreken. Maar het is een (kunstmatig) meer met uitstekende watersportmogelijkheden en het is bovendien een plek waar veel (trek-)vogels te vinden zijn. MIsschien toch eens een kijkje nemen?

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen. In elke mailing staat een link waarmee je je direct kunt uitschrijven.

Camping Huttopia Lac d'Aiguebelette
Vakantie aan het sublieme meer Aiguebelette in het hart van Savoye en dicht bij Zwitserland. De camping Huttopia Lac d'Aiguebelette met zijn prachtige zwembad (...) meer info
Camping Lac De Sillé
De ideale bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar een actieve natuurvakantie. Camping Huttopia Lac de Sillé en het zwembad liggen midden in het gemeente (...) meer info
Camping Huttopia Rille
De camping van Rillé ligt in het centrum van Frankrijk, dicht bij de historische stad Tours en de kastelen van de Loire, ideaal voor een rustige vakantie aan d (...) meer info
Camping D'Angers - Lac De Maine
In het hartje van de Anjou ligt op een bijzondere locatie de 4-sterren camping Lac de Maine, open van 25 maart tot 10 oktober, in combinatie met de nabijgelege (...) meer info
Camping Lac de Carcans
De nieuwe Indigo-camping Lac de Carcans heet u welkom in het hart van het bos van Bombannes, onder de dennen en aan de rand van het Lac de Carcans Maubuisson. (...) meer info
Camping Le Lac De La Siauve
Camping Huttopia Lac de la Siauve ontvangt u op een natuurterrein van 10 ha, aan het meer van Bort-les-Orgues. U zult genieten van de groene omgeving en het sc (...) meer info