FR

Het Coronavirus en vakantie in Frankrijk

kaart
04-2020  |  Frankrijk

Het Coronavirus in Frankrijk

Frankrijk wordt hard geraakt door het Coronavirus: de ziekte eist ook daar veel slachtoffers. Vakantie staat in die context laag op de lijst van dingen die belangrijk zijn. Niettemin zullen velen zich langzaamaan beginnen af te vragen of en hoe hun zomervakantie hierdoor geraakt gaat worden. Daarop heeft nog niemand het antwoord, maar we proberen wel steeds de belangrijkste ontwikkelingen te verzamelen en hier beknopt weer te geven.

08-04-2020 - De lockdown in Frankrijk wordt opnieuw verlengd, ditmaal tot voorbij 15 april. Het dodental in Frankrijk is inmiddels opgelopen tot meer dan 10.000.

07-04-2020 - In sommige Franse steden wordt binnenkort het dragen van een masker verplicht, waaronder Nice. (Bron: The Guardian.) De Franse minister van gezondheidszaken Olivier Véran heeft vandaag gezegd dat Frankrijk nog steeds in de verslechterende fase zit. Na een periode van licht afvlakken groeit de laatste paar dagen groeit het aantal doden in Frankrijk weer sneller.

30-03-2020 - Het beeld in Frankrijk is nog verre van hoopgevend. De lockdown-periode is vooralsnog verlengd naar 15 april. Dagelijks zijn honderden doden te betreuren. Veel regio's maken melding van tekorten in ziekenhuizen, IC's beginnen vol te lopen of zijn dat al. Ook lijkt het aantal doden per dag in Frankrijk nog geen maximum te hebben bereikt. Sommigen verwachten dat de piek van de epidemie in de eerste week van april zal vallen, maar anderen hebben daar twijfels over.

23-03-2020 - De Franse premier Édouard Philippe heeft maandagavond 23 maart aangekondigd dat de maatregelen rond het Coronavirus worden verscherpt: boodschappen doen is nog steeds toegestaan maar markten niet meer; alleen urgente medische afspraken mogen doorgaan; naar buiten gaan voor een wandeling mag alleen nog binnen een straal van een kilometer rond de woning gebeuren. Wanneer mogelijk moeten mensen vanuit huis werken en bijvoorbeeld familiebezoek is alleen toegestaan wanneer het van vitaal belang is.

19-03-2020 - Op Gouvernement.fr staat het volgende over het bezoeken van het land: 'Frankrijk is niet in quarantaine maar er zijn clusters van het Coronavirus in de departementen Oise, Haute-Savoie, Morbihan, Haut-Rhin, Corse du Sud, Aude en Calvados. Wij raden u aan niet naar deze clusters te reizen.' Let op: het hebben van een geldige reden geldt ook voor reizen naar Frankrijk. Dat moet worden aangegeven op het 'attestation de déplacement dérogatoire'.

17-03-2020 - Ook Frankrijk ontkomt niet aan het Coronavirus. Het aantal infecties in het land is recentelijk flink toegenomen. Bars, scholen en skioorden zijn gesloten. Vanaf dinsdag 17 maart tot in elk geval 15 dagen daarna, is het land in een 'lockdown', waarin het mensen alleen is toegestaan om naar buiten te gaan als ze daar een dwingende reden voor hebben (boodschappen, werk, medische zorg, e.d.) en dat met een formulier kunnen aantonen. Maar liefst honderdduizend agenten zijn de straat op gegaan om ervoor te zorgen dat die regel wordt nageleefd. Wat na die ruim twee weken 'lockdown' gaat gebeuren, en welke consequenties dat voor toeristen zal hebben is op dit moment onduidelijk. Meer info via Gouvernement.fr (in het Engels).