FR

Het Coronavirus en vakantie in Frankrijk

kaart
05-2020  |  Frankrijk

Het Coronavirus in Frankrijk

7 mei 2020 - De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft tijdens een persconferentie gezegd dat Frankrijk de buitengrenzen in elk geval tot 15 juni gesloten houdt.

Frankrijk wordt hard geraakt door het Coronavirus: de ziekte eist ook daar veel slachtoffers. Vakantie staat in die context laag op de lijst van belangrijke dingen. Niettemin zullen velen zich afvragen of en hoe hun zomervakantie hierdoor geraakt gaat worden. Daarom proberen we steeds de belangrijkste ontwikkelingen te verzamelen en hier beknopt weer te geven.

04-05-2020 - Nederlanders hoeven na 11 mei in Frankrijk niet twee weken in quarantaine. Afgelopen weekend werd nog gezegd dat de afzondering voor alle reizigers zou gelden, maar nu is duidelijk dat dat niet geldt voor mensen die arriveren vanuit de EU, de Schengenlanden en Brittannië.

24-04-2020 - De voorzitter van de Fédération nationale de l'Hôtellerie de plein air (FNHPA), Nicolas Dayot, heeft in een interview gezegd: We werken aan een 'kampeerplan'. De eerste fase, vanaf half mei, zou een vrij restrictieve minimumopening mogelijk maken. Geen animatie, catering of toegang tot de zwembaden en een beperkt aantal gasten. De tweede fase, waar we half juni op hopen, zou een tussenfase zijn en zou met name de buitenzwembaden openen, maar nog steeds zonder animatie. Ten slotte zouden in een derde fase alle diensten worden aangeboden, maar altijd met grote waakzaamheid voor gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. (BFMTV).

20-04-2020 - Afgelopen weekend waarschuwde de Franse minister-president Édouard Philippe dat hoewel Frankrijk op de goede weg is, de terugkeer naar een normale situatie geleidelijk en langzaam zal verlopen. Het einde van de lockdown staat nog steeds gepland voor 11 mei, maar ook daarna zal het virus actief blijven en zullen Fransen hun levensstijl daarop moeten aanpassen. In de komende weken komt de Franse regering met een plan dat in detail het verloop van de versoepeling van de lockdown zal weergeven.

15-04-2020 - De Tour de France is uitgesteld tot 29 augustus.

13-04-2020 - De Franse president Emmanual Macron heeft vandaag tijdens een televisietoespraak gezegd dat de lockdown in Frankrijk zal duren tot 11 mei. Volgens Macron sorteren de maatregelen van de afgelopen vier weken effect en begint de epidemie te vertragen.

11-04-2020 - Het dagelijkse dodental als gevolg van het Coronavirus in Frankrijk is al enkele dagen licht aan het afnemen. Het lijkt erop dat de epidemie een plateau heeft bereikt, zij het op een hoog niveau. Redenen om maatregelen te versoepelen zijn er niet. (Bron)

08-04-2020 - De lockdown in Frankrijk wordt opnieuw verlengd, ditmaal tot voorbij 15 april. Het dodental in Frankrijk is inmiddels opgelopen tot meer dan 10.000.

07-04-2020 - In sommige Franse steden wordt binnenkort het dragen van een masker verplicht, waaronder Nice. (Bron: The Guardian.) De Franse minister van gezondheidszaken Olivier Véran heeft vandaag gezegd dat Frankrijk nog steeds in de verslechterende fase zit. Na een periode van licht afvlakken groeit de laatste paar dagen groeit het aantal doden in Frankrijk weer sneller.

30-03-2020 - Het beeld in Frankrijk is nog verre van hoopgevend. De lockdown-periode is vooralsnog verlengd naar 15 april. Dagelijks zijn honderden doden te betreuren. Veel regio's maken melding van tekorten in ziekenhuizen, IC's beginnen vol te lopen of zijn dat al. Ook lijkt het aantal doden per dag in Frankrijk nog geen maximum te hebben bereikt. Sommigen verwachten dat de piek van de epidemie in de eerste week van april zal vallen, maar anderen hebben daar twijfels over.

23-03-2020 - De Franse premier Édouard Philippe heeft maandagavond 23 maart aangekondigd dat de maatregelen rond het Coronavirus worden verscherpt: boodschappen doen is nog steeds toegestaan maar markten niet meer alleen urgente medische afspraken mogen doorgaan naar buiten gaan voor een wandeling mag alleen nog binnen een straal van een kilometer rond de woning gebeuren. Wanneer mogelijk moeten mensen vanuit huis werken en bijvoorbeeld familiebezoek is alleen toegestaan wanneer het van vitaal belang is.

19-03-2020 - Op Gouvernement.fr staat het volgende over het bezoeken van het land: 'Frankrijk is niet in quarantaine maar er zijn clusters van het Coronavirus in de departementen Oise, Haute-Savoie, Morbihan, Haut-Rhin, Corse du Sud, Aude en Calvados. Wij raden u aan niet naar deze clusters te reizen.' Let op: het hebben van een geldige reden geldt ook voor reizen naar Frankrijk. Dat moet worden aangegeven op het 'attestation de déplacement dérogatoire'.

17-03-2020 - Ook Frankrijk ontkomt niet aan het Coronavirus. Het aantal infecties in het land is recentelijk flink toegenomen. Bars, scholen en skioorden zijn gesloten. Vanaf dinsdag 17 maart tot in elk geval 15 dagen daarna, is het land in een 'lockdown', waarin het mensen alleen is toegestaan om naar buiten te gaan als ze daar een dwingende reden voor hebben (boodschappen, werk, medische zorg, e.d.) en dat met een formulier kunnen aantonen. Maar liefst honderdduizend agenten zijn de straat op gegaan om ervoor te zorgen dat die regel wordt nageleefd. Wat na die ruim twee weken 'lockdown' gaat gebeuren, en welke consequenties dat voor toeristen zal hebben is op dit moment onduidelijk. Meer info via Gouvernement.fr (in het Engels).

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen. In elke mailing staat een link waarmee je je direct kunt uitschrijven.