Campings aan de kust van Bretagne, een paar van onze favorieten

Bretagne is een van de populairste bestemmingen van Frankrijk, mede dankzij de prachtige kustlijn, de mooie stranden en het zachte klimaat.

Kustlijn van Bretagne Bretonse kust

bekijk op de kaart Omdat je in het gebied bijna struikelt over de campings (er zijn er meer in Bretagne dan in heel Denemarken), ben ik zelf maar eens op zoek gegaan naar een paar mooie plekken lang de kust. Rijdend vanaf Saint-Malot in het noordoosten, via Brest in het westen, terug langs de zuidkust tot bij de Golf van Morbihan, heb ik een flink aantal campings bekeken en hieronder staan degenen die voor mij eruit sprongen.

Een echt kleine camping op een authentieke Bretonse boerderij is Le Cheval Rouge. De meesten daarvan zijn vrij eenvoudig en liggen aan de rotsige noordkust. Zoek je toch wat meer luxe - een zwembad, forse speeltuin en misschien een sauna - kijk dan bijvoorbeeld eens bij Camping Le Ranolien (vier sterren, ruim vijfhonderd plaatsen en veel gelegenheid om huisjes te huren) Camping Le Fort Espagnol (4 sterrren, 190 plaatsen, wat meer landinwaarts ten noordoosten van Carnac) of Camping Le Moténo (ook aan de zuidkant van Bretagne, ten zuidoosten van Plouhinec, met vier sterren en 160 plaatsen).

overzichtskaart

campings in dit gebied

Dat is te veel om te tonen.
zoom
Camping La Vallée ***
plaatsen: 47

Camping La Vallee is een charmante kleine camping, verscholen tussen het groen en de heuvels nabij Erquy, zo’n honderd kilometer ten westen van Le Mont Saint Michel. Het is een rustige en fraai aangelegde plek, waar je vriendelijk wordt ontvangen door de eigenaar. De plaatsen zijn ruim en grotendeels vlak aangelegd. Niet alle plekken hebben een echte afscheiding, maar dat doet weinig af aan het feit dat dit een uitgesproken groene camping in een evenzo groene omgeving is. Daardoor ontstaat een prettig ontspannen sfeer. Door de verscholen ligging, een tikje landinwaarts, kun je vanaf je kampeerplek geen uitzicht op zee verwachten. Maar de kust is vlakbij, op wandelafstand.

Camping La Vallée, ErquyCamping La Vallée, ErquyCamping La Vallée, ErquyCamping La Vallée, ErquyCamping La Vallée, Erquy
Camping Le Cap De Bréhat ****
plaatsen: 150

Een wat luxere camping, met zwembad, speeltuin en een springkasteel. Maar ligt erg mooi tussen de heuvels aan zee en biedt wat veel mensen hier zoeken: uitzicht op zee. De camping heeft een hoog en laag gedeelte. Het lage deel is parkachtig en beschut. Op een aantal plekken heb je direct zicht op zee, maar wat meer naar achteren (het langwerpige terrein ligt min of meer haaks op de kustlijn) moet je daar niet teveel op rekenen. Het hoge deel heeft een weidser uitzicht, maar is weer wat minder groen en beschut. Daar zijn ook een aantal stacaravans nogal aanwezig. Mocht je boven willen staan, hou er dan rekening mee dat het telkens honderd treden op en af naar de receptie, het zwembad en de bar is. Niet echt een probleem, maar als je minder goed ter been bent wel iets om rekening mee te houden. Aardig detail: er zijn wat plekken voor tenten waar je een minihuisje met wat voorzieningen op je plek hebt: stoelen en een barbeque enzo. En mocht je echt iets anders willen: er is ook een fraaie boomhut te huur.

Camping Le Cap De Bréhat, PlouezecCamping Le Cap De Bréhat, PlouezecCamping Le Cap De Bréhat, PlouezecCamping Le Cap De Bréhat, PlouezecCamping Le Cap De Bréhat, PlouezecCamping Le Cap De Bréhat, Plouezec
Camping Du Port ****
plaatsen: 80

Camping Du Port is in mijn ogen eigenlijk niet een opvallende camping. Alles is prima in orde, zeker, maar dat zie je wel vaker. Toch staat hij in dit lijstje en dat heeft te maken met één ding: de ligging pal aan het water en een hele rij kampeerplaatsen waarop je daar volop van kunt genieten. Eenmaal door de poort zie je aan je rechterhand een stuk of twintig plekken die letterlijk aan de baai grenzen. Je rolt er ‘s ochtend je tent uit, klautert over een paar rotsen en je staat in zee. Je kunt ontbijten op de rotsen, als je wilt. Je kinderen kunnen pal voor je tent in het heldere water spelen. Hoe vaak vind je dat? NIet zo vaak, en daarom staat Du Port hier in onze lijst.

Camping Du Port, Pleumeur BodouCamping Du Port, Pleumeur BodouCamping Du Port, Pleumeur Bodou
Camping Roz Ar Mor **
plaatsen: 38

Camping Roz Armor is een klein campinkje op een helling, gerund door een vriendelijke dame, waar je komt voor rust en het prachtige uitzicht op de Baai van Lannion. Er staan een paar mobil-homes, maar die zijn weggestopt achteraan de rij en bederven je uitzicht niet. Je kunt kiezen uit drie terrassen om je tent of caravan te plaatsen. Directe toegang tot de zee heb je hier niet; de camping ligt iets hoger op de helling. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door het royale groen en de kalme uitstraling.

Camping Roz Ar Mor, TrebeurdenCamping Roz Ar Mor, TrebeurdenCamping Roz Ar Mor, TrebeurdenCamping Roz Ar Mor, TrebeurdenCamping Roz Ar Mor, Trebeurden
Camping Le Kerdual ***
plaatsen: 26

Vlak onder Roz Armor ligt Le Kerdual: ook een kleine camping met een handjevol mobil-homes erbij, ook rijkelijk voorzien van groen en uitzicht op de Baai van Lannion. En de eigenaren zijn al even vriendelijk. Camping Le Kerdual heeft misschien een streepje voor door de eigen toegang tot het strand; dat is zeker als je kinderen hebt wel een voordeel. Maar beiden zijn wat mij betreft even charmant. Dat strand, trouwens, mag er zijn: een prachtige boog van zand en wat stenen, gericht op het zuidwesten en beschut door de omliggende hellingen.

Camping Le Kerdual, TrebeurdenCamping Le Kerdual, TrebeurdenCamping Le Kerdual, TrebeurdenCamping Le Kerdual, Trebeurden
Camping Ar Kleguer ****
plaatsen: 182

Als je graag pal aan zee staan wilt staan, maar er ook wel wat luxe bij mag zijn, kijk dan even naar Camping Ar Kleguer. De camping ligt op een uitstulping van het land, direct aan de zee, maar biedt ook een speeltuin, een mooi uitgevoerd zwembad en bijvoorbeeld een ‘backpacker-ruimte’, met wasmachines en wifi. Op een deel van de camping staan vrij veel mobil-homes, misschien moet je daar niet met je tentje tussen gaan staan. Mooier is het gedeelte vlak na de entree, waar je ruim bemeten en goed afgeschermde plekken vindt. Maar als je kunt, probeer dan een plek te krijgen in de rij die langs de kust ligt; daar heb je zon, wind en een prachtig uitzicht over de baai van Morlaix. Vlak achter die rij ligt een soort knobbel middenin de camping met een handvol plaatsen erop. Dat is het hoogste punt van de camping en zeker een bijzonder plekje.

Camping Ar Kleguer, Saint Pol De LeonCamping Ar Kleguer, Saint Pol De LeonCamping Ar Kleguer, Saint Pol De LeonCamping Ar Kleguer, Saint Pol De Leon
Camping Pen Enez *
plaatsen: 100

Compleet verstoken van luxe is Camping Municipal Penn Enez. Maar hij staat toch in mijn lijstje omdat je hier prachtig middenin het duinlandschap kunt kamperen, ideaal als je rust zoekt. Veel Nederlanders komen er niet, het zijn vooral Fransen die deze plek bezoeken. De camping is verdeeld in een handvol grote velden waar je de beschutting achter je eigen tent of caravan zult moeten vinden - hagen zijn er niet. Hier is de wind de baas. Je komt hier omdat je daarvan houdt, en omdat je wilt wandelen langs het ruwe water en door de ongerepte duinen.

Camping Pen Enez, LandedaCamping Pen Enez, LandedaCamping Pen Enez, LandedaCamping Pen Enez, Landeda
Camping Les Druides ***
plaatsen: 110

Carnac en het gebied eromheen kun je gerust populair noemen; het barst hier in de zomer van de toeristen. En ook daarbuiten is het al gauw druk. Misschien daarom vond ik het niet zo makkelijk hier een camping te vinden die me aansprak. Een camping die in deze omgeving best een goede plek biedt is Les Druides. Misschien omdat ze ietsje verder van zee liggen (maar wel nog steeds op loopafstand) kunnen ze zich wat meer ruimte veroorloven. De plekken zijn vrij ruim en flink groen. Forse bomen geven een groot aantal plaatsen schaduw. Ook hier staan weliswaar de nodige mobil-homes, maar probeer in deze omgeving maar eens een camping zonder te vinden. Op Les Druides zijn ze in elk geval niet storend aanwezig. Er is de nodige speelgelegenheid, het sanitair is in orde en er heerst een rustige sfeer op de camping. Al met al een plek die ik in de omgeving van Carnac het overwegen waard vind.

Camping Les Druides, Carnac

Kustlijn van Bretagne Bretonse kust

Campings:

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen.

Geef ook je mening

Inflatie..

Het leven wordt snel duurder. Zal dat je vakantieplannen voor 2024 beïnvloeden?