Betaalbare familietenten vergeleken (bijgewerkt voor 2023)

03-2023  |  Frankrijk

Voor familietenten geldt hetzelfde als voor alle kampeerspullen: het is heel eenvoudig om er veel geld aan uit te geven. Maar ook als je dat niet wilt is er genoeg aanbod. We hebben een aantal betaalbare tenten voor je op een rij gezet: gezinstenten voor een budget van 500 euro of minder.

Dit is de tijd waarin je luxe safaritenten, boomhutten en drijvende huisjes kunt huren, en campers populairder zijn dan ooit. Mooi, allemaal! Maar hou je ook van het oorspronkelijke kamperen, dan ben je vroeg of laat toe aan een tent. Ook als je een gezin hebt.

Waar let je op?

Tenten kunnen op allerlei details van elkaar verschillen, maar punten om op te letten zijn: de waterbestendigheid van het buitendoek en het grondzeil, het formaat (ook ingepakt), gewicht (ook al ben je met de auto), indeling van de binnenruimte (binnen eten bij slecht weer, gescheiden slaapcabines) en aantal ingangen (privacy, zon, wind). De laatste jaren komen daar nog bij de manier van opzetten (stokken of luchtslangen?) en de mate van verduistering.

Waterbestendigheid

De waterkolom van de buitentent is doorgaans hoger naarmate je meer uitgeeft. Waterkolom? De waterkolom is een maat die aangeeft hoe waterbestendig het doek is. De 'kolom' geeft de hoogte (millimeters) aan van de cilinder water (een inch doorsnee) die op een doek kan rusten zonder dat het erdoor komt.

Grondzeil

Voor het grondzeil is PE (polyethyleen) tegenwoordig de norm: stevig materiaal, niet duur, heeft een hoge 'puntbelasting' (je kampeerstoel prikt er niet zomaar doorheen), én is erg bestendig tegen water. Als je tent ooit in een plas water heeft gestaan weet je dat dat belangrijk is.

Materiaal van de stokken

Bij de traditionele niet-opblaasbare tenten is dat doorgaans glasvezel of aluminium. Glasvezel is wat goedkoper maar slijt sneller. Dat speelt een rol als je je tent vaak opzet en afbreekt. Aluminium is wat duurder en bestendiger. De betaalbare tenten in deze lijst hebben meestal glasvezel stokken, maar enkele bieden ook aluminium, zoals de Vango Mokala.

Minder dan 100 euro

Decathlon Arpenaz 4

Deze tent blinkt vooral uit in zijn prijs: voor minder dan 100 euro heb je een gezinstent(je). Het is dan wel de kleinste in deze lijst (je kunt er niet in staan), maar ook de lichtste. De binnenruimte is zeker niet enorm, maar als je met nog echt jonge kinderen op vakantie gaat, hoeft dat geen groot nadeel te zijn.

Lengte x breedte x hoogte400 x 260 x 140
Gewicht6,7kg
Waterkolom2000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten1
Tussenruimte (vestibule)nee
Aantal ingangen1
Verduisterendnee

Minder dan 200 euro

Decathlon Arpenaz 4.1

De Arpenaz 4.1 lijkt veel op de Arpenaz 4: verschillen zitten met name in het formaat en verduistering. Voor ongeveer de dubbele prijs (nog steeds bescheiden) krijg je een tent die wat ruimer is, zij het nog steeds niet geschikt voor vier volwassenen. Vooral in de hoogte scheelt het: je hoeft in deze tent minder op je knieën rond te kruipen. De donkere binnenkant maakt uitslapen makkelijker.

Lengte x breedte x hoogte460 x 260 x 190
Gewicht10kg
Waterkolom2000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten1
Tussenruimte (vestibule)nee
Aantal ingangen1
Verduisterendja

Minder dan 300 euro

Decathlon Arpenaz 4.2

Nog een tent van Decathlon, een tikje duurder maar niet heel veel. Vooral kenmerkend is de vestibule die zich tussen de twee slaapgedeelten bevindt. Je hebt dus twee delen om te slapen én wat ruimte ertussen – net wat meer privacy. Het betekent ook dat het gedeelte waar je niet slaapt relatief hoog is. De slaapgedeelten zijn verduisterd.

Lengte x breedte x hoogte485 x 240 x 190
Gewicht12,5kg
Waterkolom2000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten2
Tussenruimte (vestibule)ja
Aantal ingangen1
Verduisterendja
Decathlon Air Seconds 4.1

Deze tent is opblaasbaar. Dat betekent niet dat je achterover leunt en alles vanzelf gaat: je zult met de hand moeten pompen (tenzij je in een elektrische pomp investeert) en zo hier en daar is te lezen dat niet iedereen in zijn eentje de tent kan opzetten of afbreken. Je zult bij deze tent apart een pomp moeten kopen - die is niet inbegrepen.

Lengte x breedte x hoogte480 x 290 x 190
Gewicht12,5kg
Waterkolom2000mm
StokkenLuchtslangen
Compartimenten1
Tussenruimte (vestibule)nvt
Aantal ingangen1
Verduisterendnee
Coleman Cook 4

Een niet al te zware en toch vrij ruime tent. Verder eigenlijk geen echt opvallende kenmerken: een vast PE-grondzeil, goede waterdichtheid, twee slaapcabines, niet verduisterd.

Lengte x breedte x hoogte420 x 300 x 200
Gewicht13,7kg
Waterkolom3000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten2
Tussenruimte (vestibule)nee
Aantal ingangen1
Verduisterendnee

Minder dan 400 euro

Redwood Arco 300 air

De Redwood Arco 300 Air is de tweede opblaasbare tent in deze rij. Bij deze tent krijg je een handpomp meegeleverd. Je beschikt ook hier over twee ingangen, aan voor- en zijkant.

Lengte x breedte x hoogte470 x 300 x 190
Gewicht18,4kg
Waterkolom3000mm
StokkenLuchtslangen, incl pomp
Compartimenten1
Tussenruimte (vestibule)nvt
Aantal ingangen2
Verduisterendnee
Coleman Aspen 4

De Coleman Aspen 4 heeft een waterkolom van 4000mm, een slag beter dan de voorgaande tenten. Het is een tunneltent waarvan de stokken niet helemaal rond lopen, maar een knik aan weerszijden hebben. Dat geeft binnen meer ruimte om te staan.

Lengte x breedte x hoogte470 x 300 x 200
Gewicht15,3kg
Waterkolom4000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten2
Tussenruimte (vestibule)nee
Aantal ingangen2
Verduisterendnee

Minder dan 500 euro

Vango Mokala

De Vango Mokala heeft een verduisterd slaapgedeelte, maar valt vooral op door een afwijkend ontwerp: een soort iglo met voortent plus een flinke luifel met verstelbare zijpanelen. Handig bij regen of felle zon. Daar komt ook de lengte van 540cm vandaan. Het is evenwel niet de hoogste in de rij.

Lengte x breedte x hoogte540 x 300 x 190
Gewicht15,9kg
Waterkolom3000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten
Tussenruimte (vestibule)
Aantal ingangen
Verduisterendja
Decathlon Air Seconds 4.2

De derde en grootste opblaasbare tent in deze rij, met heel eigen kleuren. De twee slaapgedeeltes zijn verduisterd en van elkaar gescheiden door de vestibule. Er is één ingang; je kunt niet aan weerzijden de vestibule in of uit. Opvallend is de inrichting van de slaapcabines: in de meeste tenten lig je met hoofd of voeten richting de ingang, hier slaap je juist parallel aan in de ingang.

Lengte x breedte x hoogte510 x 280 x 195
Gewicht18,5kg
Waterkolom2000mm
StokkenLuchtslangen
Compartimenten2
Tussenruimte (vestibule)ja
Aantal ingangen1
Verduisterendja
Vango Stargrove II 450

De Vango Stargrove II 450 is een forse tent: met zes meter is het een van de langere in deze lijst. Met een hoogte van net iets meer dan twee meter biedt hij bovendien veel staruimte. Daarbij helpt dat het geen volledig ronde tunneltent is: de stokken hebben bij de dakrand een knik, waardoor een relatief groot gedeelte van het dak hoog is.

Lengte x breedte x hoogte600 x 300 x 205
Gewicht17kg
Waterkolom3000mm
StokkenGlasvezel
Compartimenten1
Tussenruimte (vestibule)nvt
Aantal ingangen2
Verduisterendja

Tips

Kleine kinderen mee?

Bij hele kleine kinderen, die nog rondkruipen, kan het handig zijn om een extra gronddoek mee te nemen. Als 's ochtends het gras nog nat is en je peuter naar buiten wil, dan kan dat zonder dat hij of zij nat en groenig terugkomt.

Haringen!

Wat is de kwaliteit van de meegeleverde haringen? Het is altijd een goed idee om ook een handvol stevige 'spijkers' mee te nemen: relatief lange, stalen haringen die je met wat goede wil ook een stenige bodem wel in gemept krijgt. Dan gaat je tent ook in zware wind nergens heen.

Zon of regen: een tarp

Een losse tarp erbij kan heel handig zijn. In de warme zon heb je je eigen schaduw bij je. In de regen heb je meer bewegingsruimte en een plek waar je droog kunt koken en eten.

Als je klikt op een link en iets zou kopen kunnen wij daar een commissie over ontvangen. De prijs die jij betaalt wordt er niet hoger van.

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer voor aankoop altijd alle gegevens bij de aanbieder zelf. Dit overzicht is geen test van tenten: we hebben alleen de technische kenmerken vergeleken. Zie je een foutje? Mail ons!

Kampeerideeën

Eén keer per jaar, in het voorjaar, sturen we een mail rond met kampeerideeën voor de komende zomer. Schrijf je ook in!

We gebruiken je adres alleen hiervoor en delen het niet met anderen.

Geef ook je mening

Covid?

Ik verwacht dit jaar een kampeervakantie zonder COVID-problemen